Aile içinde nasıl iş bölümü yapabiliriz?

Bizim toplumumuzda alışagelmiş davranışlar kalıp hâline gelmiş. Biz bunu olumlu yönde değiştirebiliriz. Kadınların birçok rolü ve beraberinde birçok sorumluluğu var bunda hem fikiriz kadının fıtratında birçok şeyi aynı anda yapabilme, idare edebilme gücü var bu çok güzel de bir şey. Ama kadınları hizmetçi gibi görmemeliyiz. Bu görüşü de biz kadınlar değiştirebiliriz. Kısacası kadınlar veya anneler artık saçını süpürge etmese mi diyorum?  
Çünkü aile demek; takım demek, işbirliği içinde olmak demek, sorumluluk demek, yardımlaşmak demek, fedakarlık demek tüm bunları kadınların üstüne yıkmak olmaz. Varsa çocuklarımıza ailenin bu öneminden aileyi ayakta tutan bu değerlerden bahsetmeliyiz. Hatta eşimize de bu konuda hiç olmazsa ufak ufak içine işlemeliyiz. Evet biliyorum kolay değil yıllarca annesinden, anneannesinden, babaannesinden, teyzesinden, halasından kadınların eşleri ve çocukları adına birçok yükü omuzlarına aldıklarını gördü. 
Eşimizden ve çocuklarımızdan bir işin ucundan tutmalarını isteyebiliriz. Biz bulaşık yıkarken ailenin bir üyesi çamaşır asabilir veya yapılacak başka bir işi üstlenebilir. Hem işler daha çabuk biter hem de aile bağları güçlenir. 
Erkek veya kız çocuğu fark etmeksizin ev işlerinde hem yardım edebilir hem de okuldaki başarısını paralel götürebilir. 
Bazı işlerimizde pratik olmalıyız. Evimiz mükemmel olmayıversin pırıl pırıl olmayıversin ama huzurumuz hep daim olsun. ☺️
Biz kadınlar olarak önce kendimize değer verelim ancak o zaman eşimiz ve çocuklarımız da bize hak ettiğimiz değeri verecek. İnanın kendinize, eşinize, çocuklarınıza daha çok vakit ayırabileceksiniz. 

Eğer çalışmıyorum, evin erkeği çalışıyor eve para getiriyor ben de evde tüm işleri yapmak zorundayım diye düşünüyorsanız hiiiç öyle düşünmeyin eğer yapabiliyorsanız çalışan eşinizi destekleyebilirsiniz belki iş yerinde sorumluluğu olan bir şeyi siz halledebilirsiniz veya maddi olarak eşinize biraz daha harcamalara dikkat ederek destek olabilirsiniz. Böylelikle evdeki işleri de bölüşebilirsiniz sonuçta siz de evde bütün gün oturmuyorsunuz. Çocuklarınızın ödevlerine yardımcı olmasını isteyebilirsiniz eşinizden her akşam olmasa da. Eğer siz ev hanımı olarak eşinize destek olursanız eşiniz de size ev işlerinde veya çocuklarınızın ihtiyaçları konusunda mutlaka destek olacaktır. Şayet ki çalışıyorsanız zaten birlikte maddi gelir sağladığınız için ve gün boyunca zaten evde olmadığınız için zaten ev işlerini de bölünmeniz gerekir. Bu kalıp algıları da biz kadınlar oluşturduk bayanlar olarak hep güçlü göründük olsun çocuğum yorulmasın, ders çalışsın, otursun, oynasın dedik eşimiz için de bütün gün çalışıyor, para kazanıyor ben yaparım dedik yıllarca fazlasıyla yük üstlendik. Benim çocuklarım 8 ve 6 yaşlarında ve birkaç yıldır bana ev işlerinde yardım  ediyorlar. Odalarını topluyorlar zaten o artık onların görevi, bunun haricinde de bulaşık makinesini yerleştiriyorlar, çamaşır asıyorlar, evi süpürüyorlar, kendi tırnaklarını kesiyorlar, yemek pişirirken bana yardım ediyorlar kendi kıyafet dolaplarını düzenliyorlar, salata doğruyorlar, meyve doğruyorlar gibi gibi şeyler yani yapmalarına izin verelim onları cesaretlendirelim. Bazen yatakları düzeltsinler bazen salata doğrasınlar yapabilirler onlara güvenin evet sizin yaptığınız kadar güzel olmayabilir belki sonuç ama olsun onlar da öyle öğrenecekler asla yaptıkları bir şeyi küçümseyip düzeltmeyin bırakın öyle kalsın. İnanın ailecek çok daha mutlu, çok daha güçlü, çok daha iletişim hâlinde olacaksınız. Biz bazen çember hâlinde yere oturuyoruz ailecek -sürekli iş yapacak değiliz ya😀- toplantı yapıyoruz çocuklarımıza fikirlerini soruyoruz konu başlıkları belirleyip üzerinde konuşuyoruz ve kararlar alıyoruz. Bunu yapmak bile aileyi güçlendirir çocuklara değer verdiğimizi göstermiş oluruz ki öyle de olmalı zaten. 
Umuyorum ki bu temeller üzerine atılmış aileler çoğalacaktır. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HERKESİN MUTLAKA OKUMASI GEREKEN BİR KİTAP

Bilgi ve iyilik paylaştıkça çoğalır…